9th of July: We had a great evening yesterday at Restaurant Noel by Mari & Nori Hirata at Ube- Yamaguchi. We finished this morning at 3:30 so I just put a few pics for today and leave the story for later (truly great food btw!). Thanks to all there.
10th of July: Ok here is the story. Hirata-san tasted a couple of our bottles and liked them, so he invited us for a wine evening with some wine lovers at his place. He did the cooking and we brought wines.
Nori & Mari's restaurant is lovely & friendly. Yes it is a restaurant but it also looks as well like library, with good books, paintings and music. One feels at once very comfortable in such a place.
Foodwise, we had the following menu that eve:
- lobster
- whelks
- magic soup
- pigeon
- mango sorbet
- cheese: comté and roquefort
That was truly fine. Lobster was presented with mango, basil, fresh fig & olive oil. Whelks were cooked with parsley and butter just like Burgundy snails -- I prefer whelks!
The soup was made only from carrots as Hirata-San claimed. That fact was hard to guess: the soup had a marvelous sweet taste of nut so that any child would have eaten it without complaints. Pigeons were delicious, very finely cooked and presented with their liver paste and carcass sauce. Unfortunately I did not take pictures of the whelks, sorbet and cheeses... sorry I know, I have no excuses!
Winewise, we had in order: Meursault 2007 Uliz, Morey 1er 2006 and Gevrey 1er Lavaux 2004 from Pierre Naigeon, Corton Charlemagne 2007 Uliz (yes on roquefort!), and Bas-Armagnac 1988 La Fontaine de Coincy.
Eventually everybody went back home at 3:30 using taxis...
Great job by Mari & Nori. Thanks to all who enjoyed that eve with us.
PS: I also enjoyed discussing wines with Hirata-San and guests. All were wine lovers and some were wine experts. I noticed Hirata-San's great collection of bottles from famous chaps in Burgundy. Hirata-San has also less famous and very interesting wines which I knew from France. I noticed he liked Roch-Pacalet's style!
7月9日、山口県宇部市の平田ノリシェフと奥様のマリさんのレストランノエルにて、素晴らしい夕べに参加させていただきました。平田シェフが何度か私たちのワインを試していただいたことが縁で、今回ノエルでのワイン会にご招待いただき、宇部のワイン好きな方々と共に平田シェフのお料理と私たちのワインを味わいました。
このノリ・マリご夫妻のレストランはとてもかわいらしく親しみやすい雰囲気です。レストランなのですが、ちょっと図書館のような感じで、よい本や絵、音楽などもあります。たちまち心地よい気分になる場所です。
この日、お料理はこのようなメニューでした:
-オマール海老
-サザエ
-マジック・スープ
-小鳩
-マンゴのシャーベット
-チーズ: コンテとロックフォール
どれも本当に良かった!オマール海老はマンゴとフレッシュ・バジルにオリーブ・オイルをかけた一品。サザエは、ブルゴーニュのエスカルゴのようにパセリとバターと一緒に料理したものですが、サザエのほうが私は断然好み。スープは平田シェフいわくにんじんだけで作ったそうです。スープの味わいは、子どもでも誰も文句言わずに食べるに違い、ナッツのような素晴らしい甘さで、実際、材料を推測するのは難しいくらいです。小鳩もまた素晴らしく、焼き具合は絶妙で、小鳩のレバー・ペーストと小鳩ガラのソースを添えて盛り付け。サザエとマンゴ・シャーベットとチーズの写真を撮り忘れてしまいました。まったく言い訳の仕様が無いです・・・・。
ワインは次の順で:
ムルソー2007ウリーズ、モレ・プルミエ2006とジュヴレ・プルミエ2004共にネジョン、コルトン・シャルルマーニュ2007ウリーズ(そうです!ロックフォールと共に)、そしてラ・フォンテン・デ・コワンシーのバ・アルマニャック1988。
マリさん、ノリシェフ、素晴らしい仕事でした。ご参加いただいた方々も、私たちと一緒に夕べを楽しんでいただいてありがとうございました。
レストラン ノエル
〒755-0067 山口県宇部市大字小串1-1-20 Box2 101
追伸、
平田シェフとゲストの方々と共にワインについて語り合うのもとても楽しかったです。皆さんワインを大変お好きで、中にはワインのエキスパートもいらっしゃるようでした。平田シェフのブルゴーニュの有名な生産者のワインのコレクションも見せていただきました。彼はまた、あまり知られていないけれど、大変興味深い生産者(私はフランスでそれらを知っていたのですが)のものも持っているようです。彼は、ロック-パカレ・スタイルのワインも好むことに気づきましたよ。