2015年5月26日火曜日
Summer is there... serve your wine cool! 夏はもうそこに・・・ワインは冷やして飲みましょう!
今日は暑いですね・・・。そこでいくつかアドバイス。ちょっと当たり前のように聞こえるかもしれませんがどうぞ聞いてください。暑い季節がまたやってきたので、ワインは比較的冷たくして注ぐことが大変大事です。どうせグラスの中ですぐにあったかくなってしまうので、赤ワインでも冷やすことを躊躇することはありません。ほんの数度の違いでワインの味わいは劇的に変わります。そして、赤ワインは18~19度よりもあたたかくなると、どんなワインも重たく、アルコール感が目立ち、アロマが消え去ってしまいます。また、栓を開けたボトルを22度を越える室温に放置したままにしないでください。そして、あたたかくなりすぎたら5分ほど冷蔵庫に入れてください。そうすることでワインにダメージを与えることはありません。
タンニンの多いワインは、少し前もって抜栓する必要があるかもしれません。その場合は、栓を抜いた後、ワインセラーや無ければ冷蔵庫などの涼しいところに置いてください。
暑くなってきたら、あまりタンニンの多くないワインや、白ワインのほうが楽しめると思います。グランクリュのことは暫し忘れて秋以降に取っておきましょう。では皆さんどうぞ楽しまれてください!
あ、それから個人的なメッセージですが、ムッシューI、ムルソーに氷を浮かべて飲むのはやめてください。それは禁止です。
Euh... it's hot today. Here are a few advices that may sound obvious. With hot temperatures coming back, it is very important to serve the wine rather cool. Don't hesitate, since it will warm up very quickly in the glass. Within a couple of degrees wine can change radically. And when it is warmer than 18-19 degrees any wine tends to taste heavy, alcoholic and aromas are gone... Also don't leave the opened bottle in a room at more than 22 degrees. If it gets warm then just put it back five minutes in your fridge. That won't damage your wine.
For tannic wines you may need to open them in advance, so do so and put your bottles in a
cool place: cellar and if none, your fridge!
Also with heat you might enjoy slightly less tannic wines (forget grand crus and keep those for autumn or winter) or white wines. Enjoy!
Ah yes - personnal message to Mr I. No ice cubes in your glass of Meursault, this is forbidden.
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