11月はぐっと涼しくなっているでしょうから、上級赤ワインが楽しめます。そこで今回は、
- タンニンがある
- そのタンニンが大変上質である
ランデヴーは、ポトフの高橋シェフと一緒に、11月19日土曜日夕方。題して
「ポトフでタンニン!」
私たちは何度かポトフでワイン会を行っていますが、高橋シェフは私たちのワインに合わせて特別なお料理をしてくださること間違いなしです!
試飲ワインは2つは決まっていますが残りは実は色々迷っています。きっと美味しいタンニンを探してきますのでどうぞお楽しみに!
9/16追記。3本目の赤ワインは、ドメーヌ・モンテリー⁼ポルシュレ⁼ドゥエレのポマール プルミエ・クリュ シャンラン 2002 を予定しています。私はこのドメーヌのワイン、特にカタルディーナ・リッポの作ったポマールを何度も試飲しています。今回、ワインセミナーのために特別にいくつか分けてもらいました。
カタルディーナの祖父ポルシュレ氏は、ドメーヌ・ルロワで長いことワイン作りをしていた人で、2004年に引退するまではカタルディーナと一緒に自社ドメーヌでも仕事をしていました。
ポマール・シャンランは大変特別なワインで、野性的でありながら同時にエレガント。畑はポマールの南側の斜面中上部。タンニン由来の緊張感が時を経てどう熟成するかを理解するのは大変興味深いです。
ワインセミナー(北九州)
第15回
「タンニン!」
2016年11月19日(土)18時~(予定)
15,000円
ポトフ(福岡県北九州市小倉北区堺町2-1-11)
試飲ワイン(※)
(※)今回は異なる生産者の赤ワインを4種類予定していますが、参加者数によっては本数を調整することもあります。例えば参加者数が9名または10名の場合は、予算の関係上3種類(エシェゾーを含む)のワインをたっぷりの分量で楽しんでいただく予定です。ご了承ください。
(2016年9月24日追記)
The idea is to taste a few serious red wines:
- 1/ Those should have tanins
- 2/ These tanins should be very fine.
Rendez-vous is taken with Chef Takahashi of restaurant Pot-au-Feu for a diner
"Tannins" à Pot-au-Feu
on Saturday 19 NovemberWe have been a couple of times at his place and I trust him fully for cooking something special that suits perfectly our wines.
If you are interested keep having an eye on this page or Facebook, we will give uptdates:
wine list, menu and price will occur soon.
Right now I am hesitating with wines: Pomerol, Gevrey-Chambertin, Échezeaux, Pommard, Volnay... may be all of them?
Thanks & kind regards to all.
Vincent.
Cataldina is the little daughter of Mr Porcheret who was for long winemaker at Domaine Leroy. Mr Porcheret also worked with Catadina before he retired in 2004.
Pommard Chanlins is very special, both wild and elegant. It is from the south of Pommard at top of the slope. It is interesting to taste it to understand how this tension due to tannins evolves with ageing in bottle.
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