2011年11月6日日曜日

Advice on unfiltered wines 「ノン・フィルトレ」 ワインについてのアドバイス


All of our red Burgundy wines are unfiltered. This is better for the taste but a slight deposit of tannins might occur on the sides or in the bottom of the bottle, depending on how the bottle was stored. This is absolutely fine and not a problem but you should avoid drinking this deposit. How to get rid of this deposit: just let it in the bottle by carefully pouring wine into glasses. By all means do not shake the bottle! We prefer to say so since one of our client explained that he did so to melt this deposit again with the wine...

Regards,
V.

私たちのブルゴーニュの赤ワインはすべて「ノン・フィルトレ」です。つまり、フィルターを使ってブドウの残留物を濾過する作業をしていません。これは味わいにはよいのですが、多少の澱(オリ)が瓶の側面や底に生じることがあります。澱が溜まることはまったく問題ないのですだ、この澱を一緒に飲まないでください。では、この澱をどうやって除くか?単にゆっくりと注意深くグラスに注いでください。そして、瓶を振ったりしないでください!ここであえてこのことを申し上げておきたいのは、実際にとあるお客様が、沈んだものをワインに混ぜ込むためにそういうことをやってらっしゃると、伺ったものですから・・・