2017年1月15日日曜日

試飲ノート:ヴォルネイ プルミエ・クリュ 福岡ワインセミナー「ヴォルネイとポマール」にて

福岡ワインセミナー「ヴォルネイとポマール」その1:プルミエ・クリュを昨日ビストロTABATAにて開催しました。御参加いただいた皆様ありがとうございました。

【ヴォルネイ プルミエ・クリュ レ・ザングル2010ドメーヌ・ルシアン・ボワイヨ】古典的なスタイル、茎を使用せず、低温マセレーション、ふんだんな抽出、長い樽熟成。作り手ピエール・ボワイヨは長熟ワインをデザインし、通常そのワインの全容を現すまで時間がかかります。このワインは現在準備が整い、この日大変素晴らしかったです。真面目な本物のワインです。レ・ザングルの区画はヴォルネイの斜面でもかなり寒い位置にあり、通常しっかりとしたタンニンを作ります。このワインはまさにそうで、その上エレガントです。素晴らしいスタイルです。残念ながら、このように作られるワインはあまりないのです。

【ヴォルネイ プルミエ・クリュ サントノ2010ドメーヌ・ビュイッソン・シャルル】作り手はパトリック・エッサ。私は樽から味見して以来の試飲です。多少茎が使われているものの、比較的きれいなワインです。ピエール・ボワイヨとの比較も大変面白かったです。スタイルの違いから来るアロマの差異もよく分かりました。サントノはかなり日当たりの良い区画で、このワインのブドウが作られた区画の斜面上部は、シャルドネにも適した土壌です。こういった畑はエレガントなタンニンの優しい赤ワインを作りますが、このワインはまさにそうです。1つ目よりもタンニンが少なく、かなり楽しめるワインです。かなり複雑です。正確で、よく作られています。

Tasting session yesterday at TABATA's. Thanks to those attending! Tasting notes.

Volnay PC Les Angles 10 Dom. Lucien Boillot. Classical style, no stem, cold macerations, generous extractions and long ageing in barrels. Pierre Boillot's wines are designed for ageing and usually need time before revealing their full potential. This one is now ready and it is great. It is serious and genuine. Les Angles parcel is a quite cold one on the Volnay coteau and usually gives grapes with solild tannins. That was case with that wine which was also elegant. Great style. Unfortunately not many wines are done this way.

Volnay PC Santenots 10 Dom. Buisson Charles. The winemaker is Patrick Essa. I had not tasted this wine since I tasted it from the barrel... There is a bit of stem in this wine, still it is rather neat. It was fun to compare the styles with Pierre Boillot's. Aromas are different due to style differences and parcels. Santenots is quite sunny and the top of the parcel where the grapes of this wine come from is also suitable for chardonnay. It usually yields soft wines with elegant tannins. That was the case. Quite enjoyable wines, less tannic than the first one. Rather complex. Precise and well made.




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