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Jean-Marie Guffens'views on biodynamy. Interview in RVF Oct, 2014.
Note: Yoko asked whether copper is really oxydant as claimed by JMG... That is good point. Actually it seems not since it gets oxydised and therefore captures oxygen atoms (everyone can read Wiki). So it is rather anti-oxydant. But RVF is a wine review, not a science review, is it? Nevertheless JMG is a good winemaker with valuable experience and there might well be issues with soils polluted by copper. I love what he says about biodynamy.
2014年10月号のラ・レヴュー・デュ・ヴァン・デ・フランスでのインタビュー記事に、ジャン=マリー・ギュフェンのビオディナミについての考えが書いてあります。
ビオとビオディナミについての考えを質問され、その答えの中に、ビオがワインの酸化現象にある程度の貢献がある点を述べた後、ビオディナミについて語っているくだり(下記抽出部分)が私は大好きです。
(銅と酸化問題についてはここでは触れません。)
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ビオディナミについては、ワイン作りについては何も知らない、1世紀以上も前の預言者が書いたレシピを用いることについて、私は全く理解しません。満月から3日目の夜には、牛の角に鹿のフンをつめることなんか興味ないし、私は寝ます! しかしながら、一つだけ彼ら(ビオディナミスト)に全く同意するのは、それが素晴らしい広報・宣伝者(物)ということです。
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